Geschiedenis van de Hooge Hoeve

Sinds 2002 is dit complex, bestaande uit T-boerderij, vrijstaande schuur en bakhuis, een rijksmonument.

Het statige voorhuis werd in 1884 gebouwd en bestaat uit een tweelaags woongedeelte. Het heeft een schilddak met zwarte kruispannen en twee achtkantige schoorstenen.

Op de begane grond bevinden zich aan weerszijden van de entree met vleugeldeur twee en op de verdieping vijf T-vensters met hardstenen lekdorpels. De vensters zijn afgewerkt met een geprofileerde stuc-omlijsting met kwartronde inzwenking in de bovenhoeken, kuif en rozetten. Onder de geprofileerde en van snijwerk voorziene gootlijst bevindt zich een gepleisterd fries.

Voor het woonhuis een hardstenen stoep met 4 stoepbeugels en 2 smeedijzeren sierhekken. Aan de linkerzijde van de boerderij bevindt zich een uitgebouwd deel onder een lessenaarsdak, waarin nu het gastenverblijf gerealiseerd is.

Bed and Breakfast de Hooge Hoeve te Sprang-Capelle

Het achtergedeelte van de boerderij en de schuur zijn vermoedelijk vóór 1700 gebouwd. Het dak is deels gedekt met gesmoorde Oudhollandse dakpannen en deels met riet. In de voormalige stal is in 2000 een hobby-, was- en droogruimte, speelzolder en gastenverblijf gerealiseerd.

Het gastenverblijf bestaat uit een hal, aparte wc en doucheruimte, kamer met slaapbank en keukenhoek en een slaapkamer met drie éénpersoonsbedden. Het biedt plaats aan maximaal 4 personen.

Het oorspronkelijk bakhuis is vermoedelijk omstreeks 1800 gebouwd. In 1990 werd het gerenoveerd. In de rechtergevel bevindt zich een klampdeur met bijzonder bovenlicht, bestaande uit in elkaar grijpende circels.

Vóór en links van het bakhuis is een grote tuin met o.a. rozenperk, prieeltje en fruitbomen. Op verschillende plaatsen kan men in de zon of schaduw zitten.
Achter het bakhuis zijn de parkeerplaats, gras(speel)veld en diverse speelmogelijkheden voor jong en oud.